معرفی کتاب
مولف : مهدی محمدی
ناشر : گیوا، تهران , ۱۳۹۹، ۸۰۰ صفحه .
کتاب « سرزمین طارم» در ده فصل باعناوین : تاریخچه سرزمین طارم، نگاهی به ویژگی های فرهنگی سرزمین طارم، چینه شناسی تخصصی سرزمین طارم، جغرافیای طبیعیو زمین شناسی طارم، آشنایی با زبان و ادبیات ترکی آذربایجانی،آشنایی با قومیت های تات، و کردی کرمانجی، در سرزمین تارم ، آشنایی با آثار تاریخی و میراث طبیعی، جغرافیای طبیعی و تقسیمات کشوری، معرفی چهره های ماندگار دیارطارم، نگاهی به برنامه توسعه و امور زیربنایی سرزمین طارم .
در این کتاب به طور اختصار به موضوعات مختلفی به شرح ذیل پرداخته شده است : پیشینه تاریخی،طارم در ادوارکهن،وضعیت زمین شناسی، آب و هوا، اقلیم و پوشش گیاهی، جغرافیای انسانی، کشاورزی و دامپروری و منابع طبیعی، ویژگی های فرهنگ و ادبی، شعرو موسیقی، گویش های محلی، بازی هاو سرگرمی ها، آداب و رسوم، آموزش عالی و آموزش و پرورش، امکانات گردشگری، آثارتاریخی و زیارتی، اقتصاد و معادن و صنایع، شبکه حمل و نقل، ارتباطات، بهداشت و درمان، مشاهیر و مفاخر.
« سرزمین تارم» که اثری تحقیقی ۸۰۰ صفحه ای وبدون ارجاع و رفرنس است، بخش هایی از آن که مربوط به تحقیقات میدانی مولف می شود، صرف نظر ازنگاه ویژه ایشان به موضوعات هویتی و ریشه های تاریخی و فرهنگی مردم آن دیار، گاه اطلاعات جالب توجهی ارایه می دهد. ازجمله اینکه با گذشت سده های زیاد از ورود قبایل ترک به ایران و رواج و چیرگی زبان ترکی در آذربایجان و زنجان، هنوز در طارم ( تارم) اهالی چندین روستا به زبان اصلی و کهن مردمان آن گوشه از ایران که تاتی نامیده شده است، سخن می گویند . ازجمله:
۱ – جمال آباد
۲ – چَرزَ
۳ – سیاهورود
۴ – سرخه سنگ
۵ – نوکیان
۶ – بندرگاه
۷ – هزار رود بالا و پایین
۸ – سرخه میشه
۹ – کلاسر
۱۰ – تات قشلاق
۱۱ – باکلور
۱۲ – خوئین
۱۳ – سفیدکمر
این اثر مهدی محمدی که سالها برای تالیف و تدوینش کوشش کرده است و از این لحاظ جای تقدیر دارد، در جهات گوناگون جای سخن دارد که پرداختن به آن مجالی دیگر می خواهد.