خانه > هنرو فرهنگ > چهارشنبه خاتون

چهارشنبه خاتون

دو روایت از باور مردم  تالش به چهار شنبه خاتون ؛ فرشته خیرو برکت.

۱ – آرمین حیدریان / آستارا

خاتونپس از آنکه در غروب آخرین سه شنبه سال ، رسم پریدن از روی آتش به پایان رسید ، بعضی از تالش ها در یکی از اتاق های خانه که پاک و مرتب است ،درون سینی بزرگ مسی که مجمه  خوانده می شود ، یک بشقاب برنج ، چای ، قند، نان ، بخشی از ماهی شکم پر چهارشنبه ، حنای خیسانده شده ، آجیل و.. می چینند و تا صبح روز بعد کسی به آن دست نمی زند . آن مردمم باور دارند که در لحظه ای از طول شب، فرشته چهارشنبه خاتون به آن مجمعه سرزده و محتوایتش را متبرک می کند . 

پس از طلوع آفتاب فردا ، سینی را برداشته به نزد بیماران محل می برند و حنای خیسانده شده رابه آنان می دهند تا بر عضوی از بدنشان که دچار مشکل یا نقص و درد است ف بگذارند . مقداری از غذای متبرک شده توسط چهارشنبه خاتون را به آنان می بخشد تا میل کنندو شفا یابند .

 برخی از خانواده ها نیز در آن شب و در همان اتاق ، در ظرف آذوقه خانواده ، مثلا ظرف نگهداری برنج را باز می کنند تا چهارشنبه خاتون به برنج و دیگر وسایل منزل برکت ببخشند .

منبع : کتاب نوروز در دو سوی آستارا رود .

 

۲ – زلیخا صبا / ماسال

در گذشته رسم بر این بوده وهست، در تالش برای خوش آمدگویی به بهار، ابتدا سعی شان بر این است که چهار شنبه خاتون ، فرشته خیر وبرکت وسلامتی به خانه ها بیاید ومژده آمدن بهار را بیاورد. بنابراین مردم تالش باوردارند تا قبل از شب چهارشنبه سوری وآمدن چهار شنبه خاتون باید محیط زندگی واطراف خودرا از گرد وغبار وآلودگی که مایه نکبت وفلاکت می شود پاک کرد . این مردم عقیده دارند در غیر این صورت چهار شنبه خاتون به این خانه ها نمی آید وحتی ممکن است قهر وغضبش نیز نصیب آن خانه ها بشود .پس خاک وکهنگی را باید از همه چیز دور کرد .

ابتدا خانه تکانی میکنند وشیرینی وحلوا درست می کنند ورخت ولباس نومیدوزند ودر غروب اخرین سه شنبه با روشن کردن وآتش زدن هفت مجموع بوته در هفت جا با گرما وروشنایی ونیت کردن وارزوی سلامتی برای خود وخانواده وپریدن از رویش وگفتن چمع زردی ترا بوبو ..اشتِ سری مرا بوبو ، با هل هله وهفت بار پریدن این مراسم آتش تمام می شود .

در قدیم در شب چهاشنبه در چند ظرف آب جمع می کردند تا صبح فردا همه افراد خانواده با ان آب حمام کرده تا کسالت سال قدیم از تنشان بیرون برود غذای چهار شنبه سوری که باید از مواد غذایی سبزینه دار مثل ترشه تره وسبزی پلو وماهی بوده وهست وقبل از اینکه افراد خانوده از غذا بخورند از هرکدام مقداری را در کاسه می ریختند ودر یک مجمعه کوچک گذاشته در روی صندق برنج در ایوان خانه می گذاشتند تا چهارشنبه خاتون در نیمه شب می امده واز آن غذا می خورده ومی چشیده ودر عوض خیر وبرکت وشادی را نصیب ان خانواده می کرده است 

Print Friendly, PDF & Email

درباره ی مدیر

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

کد امنیتی را وارد کنید *