فخرالدین عباس زاده پژوهشگر و روزنامه نگار تالش اران، رئیس مجلس ملی جمهوری تالش_ مغان در اسارت رژیم باکو کشته شد . دکتر عباس زاده که به سبب کنش های فرهنگی و اجتماعی تحت پیگرد پلیس اران قرارگرفته بود، به روسیه پناه برد ولی در سال سال گذشته پلیس روسیه ایشان را بازداشت و به دستگاه امنیتی باکو قرار داد.
فخرالدین عباس زاده فرزند فرمون و بلالی بیگم ، در دسامبر سال ۱۹۵۶ در «بلَه باند» از روستاهای لریک تالش شمالی به دنیا آمد.تحصیلات مقدماتی را در سال ۱۹۷۳ در «جانگَه مییون» لریک به پایان رسانید. در سال ۱۹۷۳ به دانشگاه دولتی باکو راه یافت و در رشته تاریخ ادامه تحصیل داد. پس از اخذ لیسانس، یک سال در آموزشگاههای روستای بلَه باند به شغل معلمی پرداخت و در سال های ۱۹۷۹ تا ۱۹۸۱ در کمیته ی گروه جوانان حزب کمونیست روستاهای لریک مشغول به کار شد.
در سال ۱۹۸۱ تا ۱۹۸۴ در شعبه استانیِ دانشگاه دولتی آذربایجان به تحصیلات تکمیلی پرداخت. و از سپتامبر سال ۱۹۸۴ تا ماه ژوئن سال ۱۹۹۵، به عنوان معلم و مدیر بخش” کمونیزم علمی” همان دانشگاه به فعالیت پرداخت و سر انجام در اکتبر سال ۱۹۸۴ از پایان نامه دکترای خود در رشته فلسفه دفاع کرد.
عباس زاده در ماه ژوئن ۱۹۸۵به مسکو، مهاجرت کرد . پس از فروپاشی شوروی به باکو بازگشت و به جرگه فعالان فرهنگی و اجتماعی تالش پیوست . به عضویت مرکز مدنیت تالش شمالی در آمد و مدتی نیز سردبیری نشریه صدای تالش را بر عهده گرفت. او در جولای سال ۱۹۹۳ زمانی که در تالش شمالی جمهوری خودمختار شکل می گرفت ، به دعوت سرهنگ علی اکرم همت زاده، به لنکران رفت و در آگوست همان سال، به سمت اولین رییس مجلس ملّی جمهوریخودمختار تالش-مغان برگزیده شد.
پس از سرکوب شدن جمهوری تالش مغان تحت پیگرد قرار گرفت و مدتی در کشور خود مخفیانه زندگی کرد . سپس در سال ۱۹۹۵ مخفیانه از مرز خارج و به مسکو رفت و درجولای سال ۲۰۰۵ پس از آنکه بر اثر مداخله شورای اروپا قرار منع تعقیب برای اعضاء دولت تالش – مغان صادر شد ، باردیگر به جمهوری آذربایجانبازگشت و نشریه شو نشت را منتشر کرد . ولی بر اثر شرایط سختی که دستگاههای امنیتی باکو برای ایشان فراهم کرده بود ، در اکتبر سال ۲۰۰۸ بر اثر کنش های فرهنگی و اجتماعی تحت پیگرد قرار گرفت و باردیگر به روسیه پناه برد اما پلیس روسیه در ۲۰۱۹ اورا بازداشت وبه دستگاه امنیتی باکو تحویل داد
عباس زاده در دوره آخر زندگی اش در روسیه ضمن ادامه گنش های فرهنگی و اجتماعی و تالیف و نشر آثاری ارزشمند،
به عنوان تحلیلگر با یکی از خبرگزاری های مسکو به نام «رِکس» همکاری داشت و در آن خبرگزاری، رویدادهای کشورهای ایران، جمهوری آذربایجان، ترکیه و شرق نزدیک را تحلیل می کرد.
فخر الدین دو پسر به نام های رَشاد و اُلوی دارد.
آثار منتشر شده:
۱ – روشِ زندگی ما – ۱۹۹۱، باکو
۲ – سیاست شناسی(کتاب درسی ۱) – ۱۹۹۲، باکو
۳ – سیاست شناسی(کتاب درسی۲) – ۱۹۹۳، باکو
۴ – کتابچه مکالمه زبان تالش و روسی – ۲۰۰۴، سن پطرزبورگ
۵ – لغت نامه روسی-تالشی در دو جلد – ۲۰۰۶ و ۲۰۰۸، مسکو
۶ – لغت نامه روسی-تالشی– ۲۰۱۰، مسکو
۷ – لغت نامه تالشی-ترکی– ۲۰۱۱، مسکو
۸ – ساقط شدن استقلال تالش(علل سقوط جمهوری تالش-مغان) – ۲۰۱۱، مینسک،بلاروس .
۹ – لغت نامه تالشی-ترکی– ۲۰۱۲، باکو
۱۰ – لغت نامه انگلیسی-تالشی– ۲۰۱۲، لایپزیک آلمان
۱۲ – لغت نامه انگلیسی-تالشی– ۲۰۱۲، باکو
۱۳ – لغت نامه روسی-تالشی– ۲۰۱۳، لایپزیک آلمان
۱۴ – لغت نامه فارسی-تالشی(با کمک و.ب.ایوانف .
با استفاده ازشرح حال عباس زاده،ترجمه یاسر کرمزاده.