خانه / گوناگون / جکل ؛ خوراک نوبرانه برنج

جکل ؛ خوراک نوبرانه برنج

جِکِل jəkəl به نوعی پلو گفته می شود که از برنج نارس می پزند یا برعکس ؛ به برنج نارس می گویند که از آن غذایی مخصوص درست می کردند. این پلو ( نوبرانه ) محصول تازه به شمار می آمد.

زمانی که برنج ازمرحله شیری خارج شده ودرحال سفت شدن است، مقداری ازخوشه های آن را ازبوته جدا می کندند و با پشت  دِرا (دداس برنج چینی) یا ابزاری دیگر ، دانه هارا از خوشه جدا ودریک تشت کوچک می ریزند و بر روی اجاق می گذارند تا مقداری تف بخورد و سفت شود . سپس آن را در دیوَک (هاون چوبی) می ریزند و به  آرامی می کوبند تا پوسته شلتوک از دانه های برنج جدا شود

پس از کوبیدن، برنج را به وسیله تبَجَ ( سینی چوبی) برمی افشانند یا به اصطلاح ( تپجَ زنی می کردند ) تا دانه های برنج نارس یا همان جکل،  از پوسته جدا شود

تَبَجَ زنی کار زن ها بود. سابق دختر جوانی که تپَجَ زنی یا حالت تاپ دادن سینی چوبی را که باعث بوجاری برنج وشالی می شد رابلد نبود اورا به عنوان دختری نالایق می شناختند و والدین خواستگاران اور رضایت نمی دادند که چنان دختری عروسشان بشود

در برخی از نواحی تالش جکل آماده را گاه با گردو، عدس، دارچین .و شکر می سابیدند تا طعم و مزه خاص بگیرد . البته باتوجه به اینکه برنج های سابق مثل غریبه. حسنی ، طارم وعنبربو، دارای عطری وشیرینی طبیعی خاصی داشتند که جکل را از افزودن ادویه و شکر بی نیاز می کرد . عبدلی

Print Friendly, PDF & Email

درباره‌ی مدیر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

کد امنیتی را وارد کنید *