کتاب «جنبش مشروطه خواهی در تالش» منتشر شد.
معرفی کتاب

نام : جنبش مشروطه خواهی در تالش (۱۳۳۰-۱۳۲۴ ق)
مؤلف : نگاه عبدلی/ کارشناس ارشد رشته تاریخ
ناشر: انتشارات جامعه نگر، تهران، ۱۳۹۸۰ صفحه، ۱۷۹۰۰ تومان .
جنبش مشروطه خواهی دومین اثر پژوهشی نگاه عبدلی ست که به تازگی به همت انتشارات جامعه نگر چاپ و منتشر شده است. پیش ازاین با کتاب ( راهنمای گردشگری حوزه فرهنگی تالش) به اهل کتاب معرفی شده است.
محتوای اثرجدید این محقق در پنج فصل با عناوین ذیل، تدوین گردیده است: کلیات، شرایط و زمینه های جنبش، رویدادها، مشروطه دوم وفرجام جنبش، اسناد و منابع.
محقق که تحصیلکرده رشته تاریخ است در این اثر نشان داده است که از دانش و هوشمندی های لازم برای ورود به چنین موضوع هایی برخوردار است. او ضمن بهره گیری از مصاحبه ها، اسناد دست اول، اخبار نشریات دوره مشروطیت و بیش از ۶۰ منبع معتبر، توانسته است پروژه موردنظر را به شایستگی اجرا نماید و دریچه ای تازه به شناخت تاریخ معاصر تالش و گیلان باز نماید.
نگاه عبدلی با این که هنوز جوان است و درکوره تجربه به بایستگی آبدیده نشده است، ولی با جسارت علمی درخور توجه، برای نوشتن تاریخ، از حد یک روایتگر یا پیوند دهنده سخنان و یافته های دیگران در قالبی جدید، پا فراتر نهاده و هیچ خبر و گفته ای را بدون تحلیل و تفسیر روشنگرانه، رها نکرده و پژوهش خودرا در محور خبر، تحلیل و نتیجه گیری، پیش برده و چشمم انداز روشنی از اوضاع اجتمای و سیاسی توالش دریک مقطع مشخص وپراشوب تاریخی، به روی خوانندگان اثر خود باز گشوده است.
او دراغااز سخن می گوید: سلطه ظالمانه حکام محلی، خوانین و بیگ ها با کشاورزان و چادرنشینان دامدار، فقرو تنگدستی شدید دهقانان و نبود مرجعی برای رسیدگی به شکایات و اعتراضها، اهالی توالش و در راس آن ها، کرگانرودو اسالمی هارا همچون مردمان دیگر نواحی گیلان، به آتش زیر خاکستری مبدل کرده بود که هرآن مستعد شعلهور شدن بود.
با وزیدن نسیم آزادی و عدالتخواهی ازجانب اروپا و روسیه بر این ولایت، اشخاص روشنفکر محلی و خانوادههایی که به دلایل مختلف با لایههای بالایی جامعه تالش در ضدیت بودند،مبارزاتی را با نصرت الله خان سردارامجد و وابستگان او، آغازنموده و با پیوستن به جنبش مشروطه خواهی، بهتدریج غبار از روی آتش نهفته مذکور زدودند و تالش در زمره کانونهای مهم مبارزات ضد استبدادی و عدالتخواهی گیلان قرار گرفت .
مولف می افزاید: ضعف روزافزون دولت مرکزی ایران و بهتبع آن سست شدن پایههای قدرت حکمرانان و خوانین محلی ،عامل دیگری بود که به یاری دهقانان تالش آمد.
دیگر عامل موثر بر مبارزات تالشان، همجواری این منطقه با امپراتوری روسیه و نزدیکی با مراکز انقلابی قفقاز بود. این موضوع سبب پیوند گسترده مشروطهخواهان تالش با گروههای سوسیالدموکرات قفقاز( گرجیان و ارانیان) و ایرانیان انقلابی ساکن آن ایالات گردید.
تهیه و خواندن این اثر به همه کسانی که علاقمند به تاریخ معاصرگیلان و طوالش، از نگاهی بی طرفانه و علمی هستند، توصیه می شود.